Vijesti iz rubrike Scitech
nedjelja, 03 Februar 2019 00:00

Facebook zaposlio svoje najoštrije kritičare

Ocijeni...
(0 glasova)

facebook3Facebook je zaposlio svoje kritičare, aktiviste za zaštitu privatnosti korisnika. Riječ je stručnjacima koji su bili među najglasnijim kritičarima Marka Zakerberga. Da li Facebook želi da unaprijedi svoj odnos prema korisnicima ili pokušava da ućutka kritičare?

Čini se da se Facebook svaki dan susreće sa kritikama na račun privatnosti korisnika i nedostatka kontrole sadržaja. Kao logičan korak, kompanija je odlučila da zaposli najglasnije kritičare. Jedan od njih je Nejt Kardozo, advokat Electronic Frontier fondacije, koji je tokom godina bio veoma oštar prema Facebooku.

Kardozo je prije četiri godine napisao da "Facebookov poslovni model zavisi od kolektivne konfuzije i apatije kada je u pitanju privatnost".

Pretpostavljamo da će svoje oštre stavove sada upućivati na internim sastancima u prisustvu Marka Zakerberga. Pored njega, kompanija je angažovala i Robin Grin koja je do sada radila na Open Technology Institute kao i Nejtana Vajta koji je radio za neprofitnu organizaciju Access Now.

Zašto je Facebook zaposlio svoje kritičare?
Facebook je odbio da nove zaposlene zvanično predstavi i omogući postavljanje pitanja od strane novinara. Ipak, kompanija je izdala zvanično saopštenje gdje se objašnjavaju razlozi angažovanja skorašnjih protivnika. Zvaničnu izjavu dao je Rob Širmen, zamjenik direktora zaduženog za privatnost korisnika:

"Mislimo da je važno da omogućimo novi ugao gledanja u tim koji se bavi privatnošću u okviru Facebooka. To se posebno odnosi na ljude koji na kritički način gledaju naše proizvode, pravila i kompletan proces rada. Znamo da imamo još mnogo toga da učinimo ne samo da bi povratili povjerenje ljudi u Facebook, već i da unaprijedimo njihovo iskustvo kada je privatnost u pitanju. Nadamo se da će novi zaposleni pomoći da poboljšamo način na koji ćemo u budućnosti obrađivati temu privatnosti."

Facebook zaista ima još mnogo da radi kako više ne bi bio na meti kritičara. Prvi korak je svakako da se smanji broj afera sa zloupotrebom podataka korisnika, prije svega djece i tinejdžera.

Možda im upravo ovi stručnjaci pomognu da nauče kako da poštuju zakone koji se tiču privatnosti korisnika u Evropi, ali i širom svijeta.

(PC PRESS)

Procitano 3212 puta

S5 Box