Vijesti iz rubrike Scitech
četvrtak, 21 Februar 2019 00:00

Četiri stvari koje bi trebali da obrišete sa vašeg kompjutera

Ocijeni...
(1 glasova)

hakerStručnjaci tvrde da određene podatke ne bi trebalo da brišete samo onda kada odlučite da prodate ili poklonite svoj kompjuter.

Ako se neka od ovih stvari nalazi sačuvana u vašem kompjuteru, najbolje bi bilo da je obrišete ako ne želite da upadnete u nevolje.

Brojevi kreditnih kartica
Brojevi kreditnih kartica koji se nalaze na vašem kompjuteru su neke od prvih stvari koje hakeri traže kada se domognu pristupa vašem kompjuteru.

Ovo je problem koji pogađa gotovo sve

Od senilnog penzionera koji čuva podatke o kreditnoj kartici kako ih ne bi zaboravio, do mladih poslovnih ljudi koji te podatke možda drže u oblaku ili nekoj aplikaciji.

I dok starije osobe mogu prosto da izbrišu problematični fajl, u drugom slučaju je potrebno obrisati podate iz aplikacije ili brauzera u kojima se čluvaju.

Elektronski izvodi iz banke
Mnoge banke nam daju opciju da nam izvještaje šalju na mejl. Ako ste odabrali tu opciju, sigurno može da se desi da skinete ta dokumenta na kompjuter, i najvjerovatnije zaboravite na njih.

Ipak, trebalo bi da ih obrišete čim završite sa njima jer niko ne treba da zna gdje jedete i kako trošite svoj novac.

Lični podaci
Kritični podaci koji se tiču vaših ličnih podataka, kao što su datum rođenja, puno ime, adresa i broj telefona su stvari koje hakeri mogu da iskoriste da naprave lažne profile i ličnosti za svakoga ko je volja da za to plati.

Ove informacije mogu biti iskorišćene i da neko promijeni određene podatke o vama na određenim servisima i tako vas bukvalno izbaci iz njih.

Najbolje bi bilo da obrišete sve podatke tog tipa.

Slike
Slika vredi hiljadu riječi, ali i hiljade maraka u rukama sajber kriminalaca.

Vrlo lako se može desiti da neko iskoristi podatke i detalje sa slika kako bi "ukrao" vaš identitet i napravio ozbiljnu štetu na internetu.

(NN)

Procitano 3180 puta

S5 Box