Vijesti iz rubrike Scitech
subota, 08 Juni 2019 00:00

YouTube će ukloniti sve snimke i kanale koji zagovaraju desničarske ideje

Ocijeni...
(0 glasova)

youtubeYouTube je u srijedu najavio planove za uklanjanje nekoliko hiljada snimaka i kanala koji zagovaraju desničarske ideje i ideologije kao što su neonacizam i bijela supremacija u pokušaju da se riješi ekstremizma i govora mržnje na svom servisu.
Nova politika će zabraniti i objavljivanje klipova u kojima se opravdava diskriminacija, segregacija ili bilo koji drugi vid isključivosti, navodi se u saopćenju kompanije.

Zabrana će obuhvatiti i snimke kojima se poriče da su se dogodili nasilni incidenti, kao što je to primjerice pucnjava u Osnovnoj školi Sandy Hook u Connecticutu.

YouTube nije naveo nijedan specifičan kanal ili video koji će biti zabranjen.

"Naša je odgovornost da zaštitimo korisnike i da spriječimo da se naša platforma koristi za podsticanje mržnje, uznemiravanja, diskriminacije i nasilja", navodi se iz YouTubea.

Odluka YouTubea, koji je u vlasništvu Googlea, najnovija je akcija kompanije iz Silicijske doline da se zaustavi širenje govora mržnje i dezinformacija na servisu, prenosi New York Times.

Interesantno je da je prije mjesec Facebook objavio listu sedam svojih najkontroverznijih korisnika, uključujući Alexa Jonesa, teoretičara zavjere i osnivača InfoWarsa.

(Klix.ba)

Procitano 2699 puta

S5 Box