Vijesti iz rubrike Scitech
četvrtak, 25 Juli 2019 00:00

FaceApp za 10 dana zaradio milion

Ocijeni...
(0 glasova)

novac5Aplikacija za modifikovanje selfija FaceApp, koja između ostalog ima funkciju da "ostari" osobu na fotografiji, zaradila je milion dolara za samo 10 dana, prenio je američki biznis magazin "Forbes".

Prihodi su ostvareni uprkos upozorenjima američkih političara i njihovim apelima građanima da ne koriste ovu aplikaciju proizvedenu u Rusiji.

Aplikacija, koja koristi vještačku inteligenciju (AI), koju je osmislila ruska kompanija "Wireless Lab", proširila se ovog mjeseca kao virus nakon gotovo tri godine postojanja.

Međutim, dok su korisnici društvenih mreža, uključujući i mnoge poznate ličnosti, počeli da dijele svoje fotografije izmijenjene uz pomoć filtera za postarivanje, američki senator iz redova demokrata Čak Šumer založio se za to da FBI pokrene zvaničnu istragu o aplikaciji zbog navodnih rizika po nacionalnu bezbjednost i privatnost.

Čitava hajka je, međutim, omogućila FaceAppu da zaradi više novca, piše "Forbes", pozivajući se na globalnog provajdera podataka o mobilnom tržištu "App Annie".

Naime, podaci te kompanije su pokazali da je od 9. do 19. jula aplikacija zaradila milion dolara, što je skoro 10 odsto od njenih dosadašnjih ukupnih prihoda, i da je preuzeta 6,5 miliona puta.

Iako je broj "Appleovih" korisnika koji su preuzimali aplikaciju bio upola manji od korisnika Androida (dva miliona u odnosu na 4,5 miliona), oni su najviše doprinijeli najnovijem prihodu kompanije. Naime, filteri u aplikaciji su zapravo besplatni, ali korisnici moraju da plate da bi se otarasili reklama i vodenog žiga na svojim fotografijama i da bi dobili pristup dodatnim filterima.

Osnivač kompanije koja stoji iza aplikacije Jaroslav Gončarov odbio je da komentariše izvještaj "Forbesa".

(Bankar.me)

Procitano 2611 puta

S5 Box