Vijesti iz rubrike Scitech
nedjelja, 01 Septembar 2019 00:00

Naučnici: Ne postoji homoseksualni gen

Ocijeni...
(0 glasova)

homoseksualizamVeliko naučno istraživanje bioloških uporišta seksualnog ponašanja potvrdilo je da ne postoji izdvojeni "gej gen", ali je ustanovljeno da složena kombinacija genetike i okruženja utječe na to hoće li netko imati seksualne sklonosti prema osobama istog pola.

Istraživanjem su analizirani podaci o DNK i seksualnim iskustvima gotovo pola miliona ljudi. Došlo se do zaključka kako postoje hiljade genetskih varijacija povezanih sa istospolnim seksualnim ponašanjem, ali većina ih isto tako na to ima veoma mali uticaj.

Samo pet genetskih markera je "značajno" povezano sa homoseksualnošću, otkrili su naučnici, ali ni na temelju njih ne mogu se predvidjeti seksualne preferencije.

"Skenirali smo cijeli ljudski genom i pronašli šačicu - njih pet, da budemo precizni - lokacija koje su jasno povezane s time hoće li osoba imati istospolne seksualne odnose", rekao je Andrea Gana, biolog sa Instituta za molekularnu medicinu u Finskoj koji je bio jedan od predvodnika istraživanja, dodavši kako ti markeri imaju "vrlo mali utiecaj" na određivanje ljudske seksualnosti.

To znači da su drugi faktori poput okruženja, odgoja i karaktera puno značajniji za seksualnu orijentaciju, kao i u slučaju drugih ljudskih osobina, istakli su istraživači.

Ova studija, najveća svoje vrste, analizirala je anketne odgovore i provela analize na nivou cjelokupnog genoma (GWAS) na podacima više od 470 hiljada ljudi koji su dali uzorke svoje DNK i podatke o svojim preferencijama institutu UK Biobank i američkoj kompaniji za genetička testiranja 23andMeInc. Upitani zašto su htjeli provesti takvo istraživanje, naučnici su rekli kako su ranije studije bile premale kako bi omogućile čvrste zaključke.

"Prijašnja istraživanja bila su mala i nedovoljna", kazao je Gana.

"Zbog toga smo odlučili formirati veliku međunarodnu grupu i prikupili smo podatke o gotovo 500 hiljada ljudi, što je otprilike stotinu puta više od prijašnjih studija na ovu temu."

Objava rezultata i reakcija LGBT zajednice

Rezultati su objavljeni u četvrtak u časopisu Science i pokazali su da ne postoje jasni obrasci između genetskih varijacija kojima bi se mogla predvidjeti ili identifikovati seksualna orijentacija pojedinaca.

Aktivisti za prava LGBT osoba pozdravili su ovo istraživanje, naglasivši kako ono pruža "još dokaza da je biti homoseksualac prirodan dio ljudskog života".

(Index.hr)

Procitano 4313 puta

S5 Box