Vijesti iz rubrike Scitech
ponedjeljak, 13 Januar 2020 00:00

Tesla je najvrijednija američka autokompanija u historiji

Ocijeni...
(0 glasova)

satelitTesla sada na berzi kotira više nego tradicionalni industrijski divovi Ford i General Motors zajedno.

Premda Ford i GM proizvode dva miliona vozila godišnje, a Tesla samo 300.000, dionice Tesle su u vrtoglavom usponu

Tesla je postala najvrijednija američka automobilska kompanija u ihstoriji i na berzi se sada kotira više nego tradicionalni industrijski divovi Ford i General Motors (GM) zajedno, prenosi portal Novac.hr.

Premda Ford i GM proizvode dva miliona vozila godišnje, a Tesla samo 300.000, dionice Tesle su u vrtoglavom usponu još od oktobra, kad je kompanija zabilježila veliku dobit i najavila tržišno lansiranje električnog kompakta Model Y mjesecima prije planiranog roka.

Iza svega stoji ekscentrični investitor, inženjer i pronalazač Elon Musk. Odrastao je u Južnoj Africi, da bi već kao 17-godišnjak emigrirao u Kanadu, pa se potom stacionirao u SAD-u, gdje je došao u sklopu studentske razmjene.

Kolonizacija drugih planeta

Njegova lična vizija nije tek poslovna i zemaljska, nego i svemirska: misija mu je da izvede revoluciju u saobraćaju na zemlji i u galaksiji, smanjenje globalnog otopljenja kroz održivu proizvodnju i potrošnju energije, kao i smanjenje rizika istrebljenja ljudske rase putem kolonizacije drugih planeta.

Pored Tesle, Musk je osnivač i investitor SpaceX-a, OpenAI-ja, Neuralinka, Boring Companyja, kao i suosnivač SolarCityja i PayPala.

Bogatstvo jednog od vodećih svjetskih tehnoloških lidera trenutno se procjenjuje na gotovo 30 milijardi dolara, a najveći dio tog kolača uglavnom je povezan s impresivnim razvojem Tesle.

(Agencije)

Procitano 1856 puta

S5 Box