Vijesti iz svijeta
četvrtak, 28 Maj 2020 00:00

DR Kongo: Ubijeno više od 40 ljudi

Ocijeni...
(0 glasova)

afrikaNajmanje 40 osoba je ubijeno na sjeveroistoku Demokratske Republike Kongo, u posljednjem užasnom napadu na civile koji je izveden u planinskim džunglama blizu granice s Ugandom, prenosi Al Jazeera English, pozivajući se na agencije.

Pripadnici oružane grupe Ujedinjene demokratske snage (ADF), koja je protjerana iz Ugande krajem 1990-ih, napali su selo Samboko, koje se nalazi stotinjak kilometara jugozapadno od grada Bunia, kazao je u srijedu Omar Kavota iz nevladine organizacije CEPADHO.

Dodao je kako su pripadnici ADF-a, dan nakon što su ubili najmanje 17 osoba u obližnjem selu Makutano, mačetama usmrtili najmanje 40 civila u Samboku te odnijeli sve vrijednosti i hranu iz sela u utorak ujutro.
Povezanost s ISIL-om

Navodi se kako je više od 400 ljudi ubijeno u napadima koji se pripisuju ADF-u od kako je vojska pokrenula ofanzivu da izbaci grupu iz njenih baza prošle godine, prenosi inicijativa za istraživanje Kivu Security Tracker (KST), koja mapira nemire u regiji.

Iz KST-a navode kako je, nakon dva mjeseca relativnog mira, ovaj dio DR Konga postao poprište serije smrtonosnih napada u tri sedmice.

Navodi se kako je ADF iskazao povezanost s oružanom grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL), no istražitelji navode kako nema dokaza o bliskoj saradnji oružanih grupa.

(Agencije)

Procitano 704 puta

S5 Box