Sadržaj iz rubrike Historija
nedjelja, 28 Februar 2016 00:00

Kralj Sicilije koji je 1154. godine na svom dvoru imao arapske naučnike

Ocijeni...
(4 glasova)

sicilija3Dana 26. veljače 1154. godine umro je prvi čovjek u povijesti koji je nosio titulu kralja Sicilije – moćni Roger II. iz dinastije Hauteville. Zašto je Sicilija u njegovo doba bila osobito važna za Europu? Naime, ona je predstavljala most između srednjovjekovne Europe i kulturno razvijenijih arapskih zemalja. Dvor Rogera II. bio je jedan od najsjajnijih i najkulturnijih u Europi.

Važna je činjenica da je Roger II. bio normanskog podrijetla. Normani su bili potomci Vikinga koji su nekoć iz Skandinavije došli u sjevernu Francusku i naselili se ondje. Po njima je ta zemlja dobila naziv Normandija, a taj je naziv ostao sve do danas. Normani su bili vrlo ekspanzivni i uspjeli su 1066. godine zavladati u Engleskoj (poznati Vilim Osvajač). Dapače, Normani su zavladali čak i zemljama u Sredozemnom moru – u južnoj Italiji i na Siciliji. Osobito je značajna bila normanska obitelj Hauteville – potekla od Tancreda de Hautevillea, svojedobno gospodara relativno malog posjeda u Normandiji. Njegovi brojni sinovi uspjeli su zavladati čitavim nizom posjeda u južnoj Italiji i na Siciliji:

– Vilim Željezne ruke postao je grof od Apulije

– Robert Guiscard Lukavi postao je vojvoda od Apulije

– Roger I. Boson postao je grof od Sicilije

Upravo je sin Rogera I. Bosona bio spomenuti prvi sicilijanski kralj Roger II. Inače, ime Roger vrlo zanimljivo jer jedno od njegovih prijevoda na hrvatski glasi – Ruđer. Kralj Roger II. ujedinio je normanske posjede u južnoj Italiji, tako da je na kraju vladao cijelim područjem od otoka Sicilije pa sve do okolice Rima. Prijestolnica mu je bila u gradu Palermu na Siciliji. Na svom je dvoru imao i arapske znanstvenike, uključujući poznatog kartografa Al-Idrisija. Zanimljivo je da je Rogerov kraljevski plašt imao čak i natpise na arapskom pismu, premda je on bio kršćanin.

 

(povijest.hr)

Procitano 7655 puta

S5 Box