Video sadržaj
Video

Video (342)

Ocijeni...
(0 glasova)

causevicusi“Niko više ne spominje Čovića i ne povezuje sa svim onim ljudima koje je on navodio,” kaže novinar BIRN-a Semir Mujkić.

Nakon četverogodišnjeg suđenja, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Kemal Čaušević, dočekao je izricanje presude.

Ali javnost do danas nije dobila odgovor na pitanje kako je jedan od najvećih slučajeva korupcije i finansijskog kriminala u poslijeratnoj Bosni Hercegovini, na optuženičke klupe doveo tek bivšeg direktora jedne državne institucije i dvojicu uvoznika tekstila.

(AJBalkans)

ponedjeljak, 08 Mart 2021 00:00

VIDEO: BiH dobila još jednu vjetroelektranu

Ocijeni...
(0 glasova)

vjetroturbinaPotrošači električne energije u Bosni i Hercegovini, kao i u zemljama regije, finansiraju izgradnju obnovljivih izvora energije.

Potrošači električne energije u Bosni i Hercegovini, kao i u zemljama regije, finansiraju izgradnju obnovljivih izvora energije. Prije svega – mini hidro-elektrana, na čiju štetnost neprestano upozoravaju mnogi aktivisti za očuvanje okoliša. Energija vjetra zasad je slabo iskorištena. No, to bi se moglo promijeniti – pod pritiskom evropskih ciljeva za očuvanje okoliša.

(AJBalkans)

Ocijeni...
(0 glasova)

parlamentPrimjeri opštinskih načelnika koji i nakon isteka mandata primaju platu u punom iznosu, ponovo su pokrenuli pitanje opravdanosti privilegije zvane “bijeli hljeb”.

Primjeri općinskih načelnika koji i nakon isteka mandata primaju platu u punom iznosu ponovo su pokrenuli pitanje opravdanosti privilegije zvane “bijeli hljeb”. Regulirana je različito od nivoa do nivoa. Njome se proteklih godina okoristilo nekoliko stotina političara. Iako su, deklarativno, svi za to da se ukine, praksa to ne potvrđuje.

(AJBalkans)

Ocijeni...
(0 glasova)

snijeg7Zimska oluja donijela je haos dijelu zemlje u kojem niske temperature nisu dio svakodnevice.

(AJBalkans)

Ocijeni...
(0 glasova)

autoputU Bosni i Hercegovini novi problemi u izgradnji autoputa zbog geološki nestabilnog terena.

Nakon zeničke zaobilaznice, čija je izgradnja trajala tri i pol godine duže od planiranog, slični problemi otkriveni su i u nastavku trase na Koridoru.

Iz "Autocesta Federacije" tvrde da je sve posledica loših glavnih projekata, koje su radile evropske kompanije.

Pomoć domaćih stručnjaka zatražena je tek nakon što su problemi eskalirali.

Domaći stručnjaci tvrde da su na vrijeme upozoravali na opasnost.

(AJBalkans)

ponedjeljak, 01 Februar 2021 00:00

VIDEO: Više od 3.400 parafiskalnih nameta u BiH

Ocijeni...
(0 glasova)

bankrot1Nevladin sektor upozorava da u Bosni i Hercegovini postoji više od 3.400 parafiskalnih nameta.

Nevladin sektor upozorava da u Bosni i Hercegovini postoji više od 3.400 parafiskalnih nameta. Od mnogih, poput takse za istaknutu firmu, privredna preduzeća i obrti nemaju baš nikakve koristi. Zato ovu obavezu, proisteklu iz Zakona o komunalnim taksama, sada žele ukinuti – prvo u Kantonu Sarajevo, a zatim i u drugim lokalnim zajednicama. Napominju da je pandemija korona virusa ionako ugrozila privredu.

(AJBalkanas)

Ocijeni...
(0 glasova)

egipatViše od 60.000 Egipćana je privedeno, nestalo ili pogubljeno otkada je Abdel Fattah al-Sisi došao na vlast u vojnom udaru 2013.

Egipatske organizacije za zaštitu prava kažu da je više od 60.000 ljudi privedeno, nestalo ili pogubljeno otkada je predsjednik Abdel Fattah al-Sisi došao na vlast u vojnom udaru 2013. godine.

(AJBalkans)

Ocijeni...
(0 glasova)

vakcinaDistribucija naručenih vakcina protiv korona virusa za EU postaje problem za sve članice, pa tako ni Hrvatska nije izuzetak.

Distribucija naručenih vakcina protiv korona virusa za EU postaje problem za sve članice, pa tako ni Hrvatska nije izuzetak. Mjesec dana od početka vakcinacije, vakcine se ne distribuiraju dogovorenom dinamikom. Određeni proizvođači preusmjeravaju vakcinu zemljama koje su voljne da plate više.

(AJBalkans)

Ocijeni...
(0 glasova)

trumpDeset republikanskih kongresmena stalo je uz demokrate i glasalo za pokretanje postupka.

Donald Trump je postao prvi predsjednik u američkoj historiji protiv kojeg je postupak opoziva pokrenut dva puta.

Samo sedmicu prije isteka mandata, Predstavnički dom Kongresa službeno ga je optužio za podsticanje na pobunu.

(AJbalkans)

Ocijeni...
(0 glasova)

minielektranaPrvobitno zamišljena kao spas za ugrožena prirodna bogatstva, postrojenja za proizvodnju „čiste struje“ su se pretvorila u suprotnost i izvor sigurne i lake zarade privatnicima

Mala postrojenja, velika dobit

Bosna i Hercegovina je 2005. godine potpisala Ugovor o uspostavi Energetske zajednice sa Evropskom unijom (EU) i još sedam zemalja: Albanijom, Bugarskom, Hrvatskom, Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom, Rumunijom i Srbijom. Ugovorom se obavezala na provođenje EU Direktive o upotrebi energije iz obnovljivih izvora. Cilj je bio da se povećaju strana i domaća ulaganja u obnovljive izvore i proizvodnja čiste energije te osiguraju nova radna mjesta i zaštiti okoliš.

Kako bi obaveze sprovele u djelo, Federacija BiH (FBiH) i Republika Srpska (RS) su izglasale zakone i akcione planove. Obavezale su se da do 2020. godine 40 posto planirane potrošnje struje bude iz obnovljivih izvora, a odlučile su da će to ostvariti pogodnostima i podsticajima za proizvođače.

Tako su FBiH i RS počele potpisivati ugovore sa, uglavnom, privatnim firmama na 12, odnosno 15 godina za proizvodnju struje u MHE, vjetroelektranama i solarnim elektranama, a na pet godina u ostalim elektranama.

„Ja ne znam, stvarno, nijedan drugi primjer biznisa gdje vam neko 15 godina unaprijed garantuje i tržište i cijenu“, kaže ekonomista Damir Miljević, autor analize ekonomsko-društvene koristi i šteta koje nastaju u sistemu podsticaja MHE.

Nusret Drešković, profesor i dekan na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, kaže da se MHE smatraju obnovljivim i čistim izvorom, ali je, ustvari, riječ o „izuzetno prljavoj energiji“ čijom proizvodnjom se isušuju korita, uništava živi svijet u vodi i na obalama rijeka, što narušava prirodnu ravnotežu okoliša.

Pročitaj više na linku.

(cin.ba)

Stranica 1 od 25

S5 Box