Vijesti iz BiH
petak, 22 Juli 2022 00:00

OHR-ova zahvalnica ´šampionu´ evropskih integracija

Ocijeni...
(0 glasova)

stolacZašto je udovoljavanje Draganu Čoviću i HDZ-u postalo bitnije od svih presuda Evropskog suda za ljudska prava i onih evropskih vrijednosti na koje nas redovno podsjećaju da im trebamo težiti?

“Ubrzati napredak u procesu evropskih integracija”, kazat će Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH, u novembru 2020. godine. Od tada do danas pomaka nema u ispunjavanju 14 prioriteta Evropske komisije. Vlasti Bosne i Hercegovine ispunile samo jedan kompletan uslov i to onaj tehničke prirode. Sve ono što bi predstavljalo suštinsku reformu blokirano je.

Blokirani su i zakoni koji bi donijeli više vladavine prava. Blokirali ih HDZ BiH i SNSD sa svojih osam delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a nakon toga ih pomenuti ambasador Sattler kritikovao. Oštro.

Nove diskriminacije

Osim zakona o sukobu interesa, javnim nabavkama i VSTV-u, na kojima je međunarodna zajednica najviše insistirala, nisu usvojeni ni neki drugi važni prioriteti iz Mišljenja Evropske komisije.

Nisu provedene presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetima Sejdić i Finci, Zornić, Pilav, Šlaku i Pudarić.

I na ovim presudama je, baš kao i na pomenutim oborenim zakonima, insistirala međunarodna zajednica.

Presude su ovo Evropskog suda za ljudska prava koje su potvrdile da je Ustav BiH diskriminatoran za građane ove države, jer im uskraćuje prava političke participacije u vlasti isključivo zbog njihove etničke (ne)pripadnosti.

No, nakon što godine insistiranja i apeliranja da se presude Evropskog suda za ljudska prava provedu nisu urodile plodom, u međunarodnoj zajednici su se, nezvanično, kako pojedini mediji saznaju iz izvora bliskih OHR-u, odlučili da nametnu nove diskriminacije.

Naime, u nacrtu mjera koje je objavila TV N1, a koje, navodno, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt planira nametnuti stoji i uvođenje cenzusa od 3 posto za ulazak u domove naroda u Parlamentu Federacije BiH.

To znači da oni konstitutivni narodi kojih u jednom kantonu nema više od tri posto ne bi mogli biti birani u domove naroda FBiH, čak iako bi bili birani u kantonalnu skupštinu.

Dakle, istovremeno bi bili diskriminirani Hrvati, Bošnjaci i Srbi u onim kantonima u kojima ih je manje od tri posto.

Mnogi u Bosni i Hercegovini smatraju kako upravo politički predstavnici trebaju manjinama u određenim sredinama, kako bi na dnevni red mogli doći problemi koji ih muče. No, pomenutim prijedlogom se čini da oni koji su u manjini u određenim kantonima postanu potpuno nevidljivi.

Ukoliko bi ovaj prijedlog bio nametnut, na ovaj način bi se legaliziralo etničko čišćenje zbog kojeg i postoji odredba da se primjenjuje popis stanovništva iz 1991. godine dok se ne implementira Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

No, postavlja se razumno pitanje zbog čega u međunarodnoj zajednici pokušavaju uvesti nove diskriminacije u Bosni i Hercegovini nakon što su godinama apelirali i tražili od domaćih vlasti upravo suprotno – da uklone postojeće diskriminacije.

Neke od postojećih diskriminacija ogledaju se u presudama Pilav i Pudarić. Radi se o presudama koje govore o tome kako Izborni zakon BiH ne dozvoljava Bošnjaku iz Republike Srpske i Srbinu iz Federacije BiH da se kandidiraju za člana Predsjedništva BiH.

Dakle, osim što su postojećim pravilima diskriminisani na jednom nivou, sada bi to mogli postati i na drugom nivou.

Postavlja se pitanje da li će, eventualno uvođenje cenzusa od tri posto, dovesti do novih apelacija pred Evropskim sudom za ljudska prava, s obzirom da će se građani u određenim kantonima osjećati diskriminiranim isto kao što su to danas već obespravljeni oni koji su dobili presude pred Sudom u Strasbourgu.

Nagrada HDZ-u za sve blokade

Još jedno od pitanja koje se može postaviti jeste zbog čega ovo sve radi međunarodna zajednica? Da li je udovoljavanje “šampionu evropskih integracija” Draganu Čoviću, kako ga je nekada znao nazvati Sattler, i HDZ-u postalo bitnije od svih presuda Evropskog suda za ljudska prava i onih evropskih vrijednosti na koje nas redovno podsjećaju da im trebamo težiti.

Ukoliko pomenuti nacrt bude usvojen, HDZ BiH će postati nezaobilazan faktor prilikom formiranja vlasti u Federaciji BiH. Imat će apsolutnu većinu u Klubu Hrvata u Domu naroda PFBiH, i stranka koja je učinila sve da uspori put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji bit će nagrađena.

OHR, odnosno zemlje članice će morati da objasne zbog čega se nagrađuju oni koji su blokirali put zemlje ka Uniji i evropskim vrijednostima, a kažnjavaju oni koji su već dovoljno kažnjeni s ovakvom vlašću na državnom nivou.

Tako će OHR učiniti HDZ vječnim, a sve ostale nebitnim.

Adem Džaferović (6yka.com)

Procitano 710 puta

S5 Box