Vijesti iz ekonomije
utorak, 27 Avgust 2019 00:00

Austrija, zemlja gotovine koja to želi i ostati

Ocijeni...
(1 glasova)

austrijaPlaćanje gotovinom u austrijskim je restoranima gotovo jednako nezaobilazno kao i bečki šnicla ili štrudla od jabuke. Austrijanci razmišljaju o tome da ga proglase svojim ustavnim pravom.

U vrijeme virtualnih valuta i mobilnog plaćanja, unošenje takve odredbe u ustav možda se čini anahronim. No, upravo to je nedavno predložila konzervativna Narodna partija Austrije - OeVP bivšeg kancelara Sebastiana Kurza, koji vodi kampanju za reizbor na izborima krajem septembra. "Korištenje gotovine osnovni je uvjet samostalnog života", smatra bivši 32-godišnji kancelar.

Daleko od toga da je dočekan sa skepticizmom, prijedlog je omogućio krajnje desnoj Slobodarskoj partiji Austrije - FPOe, koja je s Kurzom vladala do maja, da podsjeti da je upravo ona prva predložila ustavni amandman za zaštitu plaćanja gotovinom. Socijaldemokrati su podigli ljestvicu, zatraživši postavljanje više bankomata na selu i ukidanje naknada za isplatu gotovine koje traže neki operateri.

'Moja sfera privatnosti'

No, zagovornici gotovine nisu ograničeni samo na ruralna područja. U Beču, glavnom gradu i popularnoj turističkoj destinaciji, mnoge trgovine, kafići i restorani odbijaju plaćanje karticama. "U Austriji se mentalitet sporo mijenja", rekla je Victoria, tridesetogodišnjakinja koja radi u restoranu u centru grada "Weinschenke", koji poslužuje hamburgere klijentima koje se odmah na ulazu upozorava da primaju samo gotovinu.

Kada je riječ o napojnicama, gotovina je, također, bolja od kartica, dodaje. Mlada žena kazala je da i ona radije plaća gotovinom, "koja ne ostavlja traga".

Profesor finansijskog prava Werner Doralt kazao je da je Austrijancima jako stalo do zaštite njihove privatnosti. "Ako kupujem i oni zabilježe [preko kartičnog plaćanja] količinu alkohola koju kupujem, to je miješanje u moju privatnost", rekao je profesor emeritus sa Univerziteta u Beču.

Po istraživanju Evropske centralne banke - ECB, 67 posto ukupne vrijednosti kupovine u Austriji 2016. godine bilo je plaćeno gotovinom, a u Holandiji 27 posto. Slično je i u Njemačkoj, još jednoj zemlji gdje je gotovina "kraljica" - 55 posto.

Stručnjak za ekonomsku psihologiju Erich Kirchler smatra da Austrijanci i Nijemci zbog svojeg iskustva s autoritarnim režimima imaju izraženiju svijest o prijetnji države kada postane svemoćna. "U takvim okolnostima, efikasnost javnih institucija postaje opasnost", kazao je ova profesor.

S tom teorijom slaže se Philipp Klos, vlasnik kafića-restorana u središnjem dijelu Beča. On gotovinu smatra osnovnim uvjetom svoje "slobode". U jelovnicima njegovog lokala piše: "Bez gotovine postajemo potpuno ranjivi. Totalitarna država imala bi nad nama neograničenu moć."

Šilinzi pod madracima

Po nedavnom ispitivanju banke ING, provedenom u 13 evropskih zemalja, Australiji i SAD-u, Austrijanci su najsuzdržaniji prema ideji napuštanja plaćanja gotovinom. Samo ih 10 posto to smatra prihvatljivim, u odnosu na prosječno 22 posto u drugim evropskim zemljama.

Drugi dokaz te privrženosti koja vuče korijene iz davne prošlosti je to što gotovo 18 godina nakon uvođenja eura mnogobrojni Austrijanci i dalje kojekuda pronalaze šilinge, staru nacionalnu valutu. Austrija spada među mali broj zemalja eurozone koja i dalje staru nacionalnu valutu mijenja u euro.

I ovoga je ljeta autobus Nacionalne banke Austrije obilazio zemlju nudeći tu uslugu. Ove godine tako je prikupljeno gotovo 19 miliona šilinga, što odgovara 1,38 miliona eura.

Međutim, unošenje prava na plaćanje gotovinom u Ustav, kako priželjkuju konzervativci, imalo bi samo simboličku vrijednost, tumače stručnjaci. Austrija je članica eurozone i ECB ima posljednju riječ kada je riječ o monetarnoj politici.

(Agencije)

Procitano 2889 puta

S5 Box