Vijesti iz ekonomije
nedjelja, 03 Novembar 2019 00:00

Na berzu izlazi kompanija veća od Applea i Microsofta

Ocijeni...
(0 glasova)

saudijazastavaPrijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman u petak se složio da će Inicijalna javna ponuda dionica (IPO) državnog naftnog giganta Aramco biti objavljena u nedjelju, javlja Reuters pozivajući se na neimenovane izvore.
“Krunski princ konačno je dao zeleno svjetlo”, rekao je jedan izvor agenciji, a Aramco je odbio dati svoj komentar.

Dužnosnici i savjetnici kompanije održali su u petak sastanke s investitorima u pokušaju da za kompaniju postignu vrijednost što je moguće bližu dva biliona dolara uoči očekivanog izlaska na berzu u nedjelju, navode izvori.

Vrijedniji od Microsofta i Applea
Iako je prijestolonasljednik Mohammed početkom 2016. godine vrijednost kompanije procijenio na dva biliona (dvije hiljade milijardi) dolara, bankari i dobri poznavaoci prilika kažu da je vrijednost Aramca bliža 1,5 biliona dolara.

No čak i po toj cijeni, Aramco bi i dalje vrijedio barem 50% više od najvrednijih svjetskih kompanija, Microsofta i Applea od kojih svaka ima tržišnu kapitalizaciju od oko 1 biliona dolara.

Najveći IPO u istoriji
Rijad na saudijskoj berzi želi izlistati udio od 1% do 2% kako bi prikupio najmanje 20 milijardi do 40 milijardi dolara.

Ako ugovor premaši 25 milijardi USD, Aramco će nadmašiti Alibabin IPO vrijedan 25 milijardi dolara iz 2014. godine i postati najveći IPO na svijetu.

Nakon domaće, i međunarodna prodaja
Kotiranje dionica na berzi je centralni dio plana prijestolonasljednika da uzdrma saudijsku ekonomiju i diverzifikuje je dalje od nafte.

Od kada je kotiranje prvi put najavljeno 2016. godine, nekoliko puta je odgađano.

Princ Mohammed želi na kraju kotirati ukupno 5% kompanije. Očekuje se da će međunarodna prodaja pratiti domaći IPO.

 (BiznisInfo)

Procitano 3848 puta

S5 Box