Vijesti iz ekonomije
utorak, 30 Juni 2020 00:00

Polimac: BiH srlja u kreditno ropstvo, zaokret prema domaćim potencijalima hitan

Ocijeni...
(0 glasova)

bih3Ova politka Bosnu i Hercegovinu gura u ropstovo, treba napraviti preokret, angažovati domaće potencijale i budućnost će biti svjetla, kaže u razgovoru za Klix.ba uspješni poslovni čovjek i generalni direktor konsultantske kompanije Polimac Company Mehmed Polimac.

Polimac na početku našeg razgovora kaže kako postoji nekoliko velikih projekata koje on ističe u prvi plan, a prvi od njih je toplifikacija Sarajeva. Drugi je gasifikacija i povezivanje Krka preko Zagvozda i Posušja sa Sarajevom, da ne budemo ovisni o Rusima ili Turcima. Još insistiraju na uređivanju sektora saobraćaja u mirovanju te zakonske preregulacije javno-privatnog partnerstva.

"Onaj ko riješi građanima vodu, saobraćaj u mirovanju te sigurnost treba dobiti povjerenje građana, to je jednostavna logika. Mi želimo pomoći Bosni i Hercegovini da izađe iz krize, jer ovo kako se sada radi vodi u ekonomsko ropstvo. Bosne je bilo je i bit će, ali kako će biti zavisi od kreditno-ekonomske situacije", kaže on.

Odljev stanovništva je takav da je otišlo 250 hiljada stanovnika, a sad će otići još 250 hiljada, dodaje on. U taj resurs država je uložila oko 10 milijardi i pitanje je ko može nadoknaditi sve to. Polimac smatra da je u ovakvim okolnostima upitno ko će vraćati kredite koji se ulažu u projekte koji su upitni, samo Koridor 5C će koštati otprilike osam milijardi KM, a novi blok TE Tuzla dvije milijarde.

"Svjetskoj banci niko nikad nije ostao dužan, treba vidjeti kako ćemo to uraditi, a nećemo nikako bez stvaranja nove vrijednosti. Moj tim ne kritikuje, samo kažemo da nešto nije uredu i predlažemo kako će biti bolje. Predlažemo četiri stvari, otvaranje poslovnih zona i to da prepišemo od Turaka. Poslovne zone u Tuzli, Banjoj Luci i Sarajevu zaposlile bi 50 hiljada ljudi. Ogradite prostor, izgradite infrastrukturu i doći će investitori koji će zaposliti ljude", kazao je on.

Drugi dio je harmonizacija zakona o koncesijama, nastavlja on, jer koncesije daje na minimalno 45 godina.

"Treći dio je javno-privatno partnerstvo na čemu se bazira cijeli svijet. Treba harmnizovati zakon, a i usvojiti nešto potpuno novo. Na jednoj konferenciji u Ženevi sam shvatio da mi ništa ne znamo o ovoj oblasti, a sve je toliko prosto. Kod nas postoji samo jedan ekspert iz te oblasti, a to je gospođica Anela Karahasan, koja je radila u našoj kompaniji, a sada je vrhunski ekspert", navodi on.

Polimac kaže kako se deset miliona KM već potrošilo na projektima toplifikacije Sarajeva, a kako samo treba jednostavno sagledati kapacitete Elektroprivrede u TE Kakanj, potrebe sarajevskih toplana i raspisati koncesiju na 30 godina za izgradnju i korištenje topolovoda. Studija koju su njegovi eksperti radili kaže da će troškovi zagrijavanja biti dvostruko manji.

"Na ovom principu trenutno se u Poljskoj radi 500 projekata, to je oko 15 milijardi eura u javno-privatnim partnerstvima. Mnoge stvari možemo naučiti od drugih, kako je npr. Kipar izašao iz recesije. Oni su smanjili poreze te tako povećali broj zaposlenih. Kipar je od 2008. do 2018. godine povećao minimalnu platu sa 300 na 1.000 eura. Ništa ne treba izmišljati, samo primijeniti", kaže Polimac.

Nastavlja i kaže kako projekt poslovnih zona treba preuzeti od Turaka, jedan dio, a drugi od Egipćana. Oni su zabranili prodaju državne zemlje, ali strani investitori je mogu dobit besplatno na korištenje sto godina.

"Strani ivestitori kod njih mogu nivo novca koji su unijeli u zemlju uvijek i iznijeti. Oni ne plaćaju porez na dobiti, jer ne dolaze da prave dobiti BiH, već da zaposle ljude. Samo ovim sistemom može se zaposliti novih 100 hiljada ljudi", kaže on te potcrtava kako je pandemija pokazala da država može normalno funkcionirati uz polovinu sredstava, ali treba "stegnuti kaiš".

Polimac kaže kako je već pokrenuta aktivnost formiranja jedne asocijacije, svojevrsnog privrednog subjekta koji bi poslovao i u zemlji i u inostranstvu.

"Već smo okupili brojne subjekte, a cilj nam je proširiti se, članarina se ne bi naplaćivala, već bismo se finansirali od dijela prihoda koji bi se ostvario vani. Iskoristili bismo predstavništva članica u svijetu da vršimo promociju drugih članova. Cilj je izvesti što više, a uvesti što bolje, kvalitetnije i jeftinije. Ponudit ćemo saradnju Vijeću ministara i entitetima, nećemo ulaziti u politiku. Prvo se vezati u regiji pa onda letjeti Kini i Japanu", zaključio je Mehmed Polimac u svom razgovoru za Klix.ba.

(klix.ba)

Procitano 2076 puta

S5 Box