Vijesti iz rubrike ''Aktuelno''
subota, 16 Januar 2021 00:00

Rijaset: Neprihvatljivo porediti Huseina Đozu sa presuđenim ratnim zločincima

Ocijeni...
(0 glasova)

islamskazajednica– Osuđujemo svaki pokušaj dovođenja na istu ravan ličnosti Huseina Đoze i glavnog kreatora i izvršioca četničkog zločina genocida nad Bošnjacima u Drugom svjetskom ratu – navodi se u saopštenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ).

Saopštenje je RIjaset uputio “povodom poslaničke inicijative u kojoj se na neprihvatljiv način na istu ravan dovode presuđeni ratni zločinci i neke važne ličnosti za Islamsku zajednicu, a koja je usvojena u predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

– Krupna prepreka obnavljanju povjerenja i moralnom oporavku bosanskohercegovačkog društva prisutna je u pokušajima izjednačavanja krivice za zločine različite težine počinjene tokom agresije i rata u Bosni i Hercegovini. Svi zločini, pa i ratni zločini i zločini počinjeni u ratu, zakonski se razlikuju, prepoznaju i sankcioniraju po razmjerima nasilja i nepravde. Usprkos tome, i usprkos općepoznatim činjenicama o ratnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini devedesetih godina prošlog stoljeća neprestano se održavaju nastojanja da se jednako karakteriziraju individualni zločini i masovni ratni zločini, u koje ulazi i zločin genocida. To se čini s ciljem da se kao tobožnji uvjet procesa pomirenja u Bosni i Hercegovini prihvati nemoralna i nezakonita formula o jednakoj odgovornosti „strana u sukobu“, jer je na svim stranama bilo zločina – ističe se u saopštenju.

Dalje se dodaje da se “pokušaji poravnanja zločina različitog stepena zla i nepravde pojavljuju danas u Bosni i Hercegovini i u posezanju za zbivanjima u Drugom svjetskom ratu.”

– Oporu, uznemiravajuću stranu tih pokušaja, koji vode zanemarivanju žrtava zločina, čini njihovo uključivanje u institucionalizirane političke procedure. Posljednji takav slučaj je zajedničko karakteriziranje Huseina Đoze, koji je osuđen na zatvorsku kaznu za kolaboraciju s nacističkim režimom, i ratnih zločinaca, koji su odgovorni za zločine genocida i brutalna umorstva desetina hiljada nevinih ljudi – navode iz Rijaseta.

Podsjećaju i da je Husein Đozo odslužio zatvorsku kaznu a poslije toga svojim radom u državnim institucijama i Islamskoj zajednici na najpotpuniji način potvrdio svoj status slobodnog građanina i svoje pravo na slobodno javno djelovanje.

– Djelujući u tom svojstvu u Islamskoj zajednici, pružio je nemjerljiv doprinos osavremenjavanju njezinih institucija, posebno obrazovnog sistema, povezivanju islamskih vrijednosti i humanističkih vrijednosti modernog doba, afirmaciji međuvjerske tolerancije i saradnje među pripadnicima različitih zajednica u Bosni i Hercegovini – zaključuje se u saopštenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZ-e.

(Preporod.info)

Procitano 665 puta

S5 Box