Print this page
četvrtak, 29 Mart 2018 00:00

Astronomi otkrili galaksiju bez tamne tvari

Ocijeni...
(0 glasova)

svemir1Astronomi su, na veliko iznenađenje, otkrili galaksiju koja gotovo nema tamne tvari, nevidljivog i zagonetnog prapočetka, za koju se smatra da djeluje kao neka vrsta "ljepila" koje pomaže u formiranju galaksija.

To otkriće "izazov je postojećim teorijama o nastanku galaksija", istaknuo je Pieter van Dokkum s Univerziteta Yale u Sjedinjenim Američkim Državama, glavni autor studije objavljene u srijedu u časopisu Nature.

Spomenuta galaksija, nazvana NGC 1052-DF2 ili, kraće, DF2, udaljena je od Zemlje 65 miliona svjetlosnih godina i pripada grupi ultradifuznih galaksija izuzetno male gustoće.

Veća je od Mliječnog puta, naše galaksije, a ima 250 puta manje zvijezda, prenosi Hina.

"Riječ je o izuzetnom otkriću jer se smatra da bi galaksije trebale sadržavati više tamne nego obične tvari", ističe Institut za astronomiju i astrofiziku Dunlap pri Univerzitetu u Torontu, čiji su istraživači sudjelovali u izradi studije.

Obična tvar (atomi), koja čini zvijezde, planete, plin i kosmičku prašinu, čini tek pet posto svemira.

Zagonetka astrofizike
Tamna tvar, koja je i danas jedna od najvećih zagonetki savremene astrofizike, čini više od 25 posto svemira.

Ona je nevidljiva i može se otkriti samo na temelju njenog gravitacijskog djelovanja na druga tijela u svemiru. Naučnici misle da ona galaksijama daje dodatnu masu, što stvara "višak" gravitacije, koji omogućuje galaksijama da se ne raspadnu.

Naučnici su dosad smatrali da "sve galaksije imaju tamnu tvar. Ovako velika galaksija morala bi imati 30 puta više tamne nego obične tvari", rekao je za AFP Roberto Abraham s Univerziteta u Torontu. "Umjesto toga otkrili smo da uopće nema tamne tvari. To ne bi smjelo biti moguće", dodao je.

Galaksija DF2 otkrivena je pomoću originalnog optičkog teleskopa nazvanog Dragonfly ("Vilin konjic"). Konstruirali su ga Van Dokkum i Abraham. Postavljen je u Arizoni i ima 48 leća.

Njime se mogu promatrati svemirska tijela veoma slabog sjaja. Zahvaljujući tome, mogao je otkriti i ultradifuzne galaksije.

 

(Agencije)

Procitano 2331 puta