Vijesti iz rubrike Scitech
četvrtak, 05 April 2018 00:00

Facebook zloupotrijebio lične podatke više od 87 miliona korisnika

Ocijeni...
(0 glasova)

facebook4Facebook je saopćio kako vjeruje da je konsultantska firma Cambirdge Analytica, koja je radila za predsjedničku kampanju Donalda Trumpa, zloupotrijebila podatke više od od 87 miliona korisnika ove društvene mreže, a ne 50 miliona, što su bile prvobitne informacije.
Kako javlja BBC, najveći broj korisnika koji su pogođeni Facebookovim skandalom su iz Velike Britanije.

Novi podaci o zloupotrebi računa otkriveni su u dokumentu Mikea Schropfera, glavnog Facebookovog stručnjaka za tehnologiju, a objavljeni su samo nekoliko sati nakon što je Komitet za trgovinu američkog Kongresa saopćio da će Mark Zuckerberg morati svjedočiti zbog kršenja propisa o zaštiti ličih podataka korisnika.

Podsjećamo, saslušanje osnivača mreže i kompanije Facebook zakazano je za 11. april ove godine. Zuckerberg je, prema pisanju američkih medija, prihvatio poziv predsjednika Komiteta Grega Waldena i člana Franka Pallonea.

Proteklih dana Facebook se posvetio implementaciji novih promjena kojima je zabranio novim aplikacijama pridruživanje na ovu platformu. Najpopularnija društvena mreža na ovaj način želi vratiti povjerenje svojih korisnika.

Zuckerberg je ranije priznao velike propuste koji su doveli Facebook pod istrage u SAD-u i Velikoj Britaniji. Kako je kazao, prekršili su povjerljiv odnos, ali to se više neće ponoviti.

 

(klix.ba)

Procitano 1995 puta

S5 Box