Vijesti iz rubrike Scitech
četvrtak, 26 April 2018 00:00

Hrvatska: Mladić upravljao najvećim svjetskim servisom za DDoS napade

Ocijeni...
(0 glasova)

hakerHrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da su hrvatski 'cyber policajci' otkrili i uhitili vlasnika najvećeg svjetskog ilegalnog internetskog servisa za DDoS kibernetičke napade.

"Webstresser.org najveći je svjetski internetski servis na kojem su korisnici mogli unajmiti uslugu DDoS (Distributed Denial of Service) kibernetičkih napada na vlasnike internetskih stranica u cijelom svijetu. S više od 136.000 registriranih korisnika i četiri milijuna kibernetičkih napada ostvarenih do travnja 2018. Webstresser je predstavljao najveću prijetnju za ključne on-line usluge koje nude banke, poslovni sektor i državne institucije širom svijeta", stoji u priopćenju.

Webstresserom je, kako navode, upravljao devetnaestogodišnji hrvatski državljanin koji je uhićen 24. travnja 2018. godine te je protiv njega podnesena kaznena prijava zbog osnovane sumnje da je počinio teško kazneno djelo protiv računalnih sustava, programa i podataka.

Ključna međunarodna policijska suradnja
Za to djelo je predviđena kazna zatvora od jedne do osam godina.

Kriminalističko istraživanje proveli su policijski službenici novoosnovane Službe kibernetičke sigurnosti Uprave kriminalističke policije.

Osim hrvatskih policajaca, u operativnoj akciji su, uz podršku Europola, sudjelovale i nacionalne policijske službe Nizozemske, Velike Britanije, Kanade, Srbije, Španjolske, Italije i Hong Konga, koje su uhitile pomagače i korisnike usluga DDoS napada.

Međunarodna policijska suradnja bila je, ističu, ključna za rezultate operativne akcije, koja je provedena pod kodnim imenom "Manufaktura".

"Tijekom provođenja DDoS napada, koje je omogućavao Webstresser, napadač daljinski upravlja povezanim uređajima spojenima na Internet te usmjerava veliku količinu internetskog prometa prema određenoj web stranici ili internetskoj platformi, što za posljedicu ima usporavanje rada web stranice žrtve ili njenu potpunu nedostupnost te tako korisnici Internet servisa nisu u mogućnosti pristupiti različitim on-line uslugama", navodi se u priopćenju.

Plaćanje infrastrukture za napade
Nekada su, kako je pojasnio MUP, počinitelji koji su izvršavali DDoS napade trebali biti dobro upućeni u načine funkcioniranja internetske tehnologije, no s pojavom ilegalnih servisa poput Webstressera, to više nije slučaj.

"Svaki korisnik Webstressera mogao je platiti naknadu putem on-line platformi za plaćanje ili u kriptovalutama poput Bitcoina te mu je za iznos već od 15 eura na raspolaganje stavljena infrastruktura koja omogućuje DDoS napade na web stranice po izboru korisnika. U tijeku je postupak onemogućavanja pristupa internetskoj domeni https://webstresser.org/ čime će se spriječiti kibernetički napadi u budućnosti", zaključuje se na kraju priopćenja.

 

(Al Jazeera)

Procitano 2652 puta

S5 Box