Vijesti iz rubrike Scitech
ponedjeljak, 22 Februar 2021 00:00

Telefoni s prednjim kamerama od 100+ megapiksela stižu ove godine?

Ocijeni...
(0 glasova)
Telefon

Već godinu dana dostupni su pametni telefoni sa 100+ MP zadnjim kamerama, a trenutno je najveći broj piksela za prednju kameru onaj od 44 MP. Ipak, čini se kako bi se  to ubrzo moglo promijeniti.

Naime, poznati leaker Digital Chat Station je na popularnoj kineskoj društvenoj mreži Weibo podijelio informaciju da ove godine stiže telefon s prednjom kamerom od 100 MP, tačnije od 108 MP. Ovaj leaker nije naveo koji će proizvođač pametnih telefona predstaviti telefon s ovom kamerom. 
S druge strane, ovoliki senzori od 108 MP koji se nalaze na poleđini telefona poprilično su veliki i zauzimaju poprilično mnogo prostora na zadnjoj strani telefona, tako da kada se ovoliki senzor prebaci na prednju stranu, to bi moglo značiti da će telefon imati veliki notch ili veliku rupu. Međutim, kako bi se to izbjeglo moguće su dvije opcije.

Prva od njih je da pomenuta prednja kamera bude, ustvari, pop-up prednja kamera, a drugi je način da ova kamera zapravo bude na zadnjoj strani, ali da postoji mehanizam koji će je okretati na prednju stranu kako bi ona služila za selfie fotografije itd.

Dakle, proizvođač ovog telefona nije poznat, ali velika je vjerovatnoća da se radi o kineskom proizvođaču. U svakom slučaju, ko god da ga predstavi, očekivati je da će i većina drugih proizvođača još ove godine krenuti istim stopama. Također, ove godine bi trebao stići i prvi pametni telefon s 200 MP zadnjom kamerom, a to bi navodno mogao biti ZTE Axon 30 Pro, koji bi uskoro trebao biti predstavljen.

(Avaz.ba)

 

 
Procitano 594 puta

S5 Box