Vijesti iz rubrike Scitech
ponedjeljak, 01 Mart 2021 00:00

Sony će ovog ljeta omogućiti proširivanje interne memorije na PlayStation 5!

Ocijeni...
(0 glasova)

Prema izvještajima Sony će već ovog ljeta izbaciti podršku za dodatne diskove za PlayStation 5, a zajedno sa novim firmwareom će se otključati i veća brzina ventilatora kako bi se spriječilo pregrijavanje konzole.

Od prvog dana kada je PS5 izašao znalo se da Sony mora što prije na neki način da doda ovu opciju, jer moderne igre počinju da zauzimaju trocifrene brojeve gigabajta, što bi vrlo ograničilo igrače jer igre sljedeće generacije rade jedino sa interne memorije konzole. Playstation 5 ima nešto preko 600 gigabajta slobodnog prostora za instaliranje igara, a ako uzmete u obzir igre poput Call of Duty, jasno je da se hard disk može vrlo brzo popuniti.

 Problem se još više komplikuje kada ne možete da premještate PS5 igre van SSD-a, a Sony također ne sarađuje ni sa jednom nezavisnom kompanijom koja pravi hard diskove. Prema izvorima sa Bloomberg sajta, kada izađe planirani firmware, korisnici će moći da skinu plastični poklopac sa PS5 i priključe novi hardver za skladištenje igara. Sony još nije objavio kada će izbaciti ovu nadogradnju ali su dodali da rade i na podršci za proširenje M.2 SSD za Playstation 5. Krajem prošle godine Sonx je objavio da još razmatraju opciju da možete da sačuvate igre na USB ali bez mogućnosti igranja, jer je na prethodnim konzolama to bila slaba tačka preko koje se krekovao aparat. Međutim, imate mogućnost da sačuvate i migrate PS4 igre na kompatibilnom USB-u kada ga priključite na PS5.

Sony je i dodao da će kako igre budi izlazile, izlaziti i updatei za ventilator koji će se prilagođavati radu za svaku igru. Kompanija će skupljati podatke o ponašanju procesora i uporedo optimizovati rad ventilatora koristeći informacije. Konzola koristi senzor temperature unutar procesora i tri senzora na matičnoj ploči koji upravljaju brzinom ventilatora, a Sony će ove parametre mijenjati putem online updatea.

(Avaz.ba)

Procitano 634 puta

S5 Box