Vijesti iz rubrike Scitech
ponedjeljak, 08 Mart 2021 00:00

4G dronovi dostavljaju hitne medicinske potrepštine u zabačene dijelove Škotske!

Ocijeni...
(0 glasova)

Vodafone je veoma aktivan po pitanju ispunjenja potencijala dronova, posebno u Velikoj Britaniji. Tokom januara prošle godine, što je vrijeme prije pandemije koronavirusa, ta kompanija već je pružala informacije o rezultatima testiranja u ovom području.

Ti rezultati su pokazali da većina Britanaca podržava korištenje dronova u pružanju hitne medicinske pomoći, uz napomenu da moraju pritom biti pravilno regulisani. U tim trenucima nije se znalo ono što će uslijediti kroz sljedećih nekoliko mjeseci, što je ubrzalo razvoj dronova u zdravstvenom sektoru.

Do jula prošle godine, Vodafone UK sklopio je partnerstvo sa Skysports i Deloitte kako bi istražio potencijal 4G povezanih dronova, kojima je cilj dostaviti medicinske potrepštine u izoliranim predjelima Škotske. Sljedeći korak bio je dobiti dozvolu nadležnog tijela, Agencije za civilno zrakoplovstvo. To je postignuto i priča je mogla krenuti dalje.

Pritom se moglo i dodatno testirati mogućnost dronova pa je otkriveno da mogu letjeti neprekidno do 64 kilometra dok prenose do tri kilograma medicinskih potrepština. Time se postiglo mnogo jer inače bi se u izolirane predjele Škotske iste te potrepštine dostavljale oko 36 sati dok je sad za to potrebno svega 15 minuta.

Takvi rezultati ponukali su Vodafone prema implementaciji dostave dronova u ovom smislu na području cijele Velike Britanije, ali vlasti prvo to moraju odobriti. Šta bi se moglo dogoditi nakon što pregledaju rezultate netom završenog tromjesečnog probnog perioda.

Nakon toga bi ambicije Vodafonea mogle biti ispunjene i dronovi bi se mogli pokazati kao idealni u raznim scenarijima, ne samo onima koji se vežu za zdravstvo. Naravno, još smo daleko od situacije u kojoj bismo mogli gledati dronove kako dostavljaju razne potrepštine, ali glavni koraci su napravljeni i u tome je pandemija koronavirusa svakako pomogla.

(Avaz.ba)

Procitano 501 puta

S5 Box