Vijesti iz rubrike Scitech
utorak, 09 Mart 2021 00:00

Samsung srušio rekord brzine prenosa 5G podataka!

Ocijeni...
(0 glasova)

Samsung se može pohvaliti novim uspjehom, srušio je rekord brzine prenosa 5G podataka korištenjem E-UTRAN New Radio Dual Connectivity (EN-DC). Ta tehnologija omogućava mobilnim operaterima poboljšati 5G brzine i pokrivenost signala potpomažući se pritom postojećom, 4G mrežom.

I ne samo to, ta tehnologija kombinuje dva frekvencijska spektra i u budućnosti bi mogla poslužiti kao model za brži razvoj 5G mreža u globalu. Koristeći obje mreže istovremeno omogućile su se povećana pokrivenost, efikasnost, pouzdanost i brzina. A pamtit će se da je Samsung jedna od kompanija zbog koje se došlo do tako vrijednog saznanja.

Kroz ovu demonstraciju ponovo smo ostvarili rezultat na koji smo ponosni, a sve kroz dualni 4G/5G pristup. Ovo samo potvrđuje našu predanost omogućenja najboljih mogućih 5G rješenja za naše korisnike, kao i predanost pružanja konstantne podrške, kojom pomažemo mobilnim operaterima brže ostvariti benefite koji postoje zahvaljujući 5G uslugama – naglasio je Ji-Yun Seol, Samsungov potpredsjednik.

Što se same brzine tiče, postignuta je u Južnoj Koreji, ali kroz laboratorijske uslove i iznosila je vrtoglavih 5,23Gbps pri prenosu na jedan uređaj. Takav uspjeh postignut je kombinacijom 40MHz 4G frekvencije i 800MHz 5G frekvencije u mmWave.

Što se uređaja tiče, riječ je o Samsung S20+ pametnom telefonu, a ostali uređaji i proizvodi bili su 4G radios, 5G radios i 4G/5G “common Core”. Kad bi “obični” korisnik imao u “rukama” takve mogućnosti prenosa podataka mogao bi preuzeti datoteke veličine 4Gb za svega šest sekundi!

Inače, dosadašnji rekord iznosio je 4,35GHz i datira iz prošle godine, a također ga je postavio Samsung. To samo potvrđuje istinsku predanost tog tehnološkog giganta u ovoj sferi, što u konačnici pomaže razvoju kompletne 5G tehnologije na globalnom nivou.

(Avaz.ba)

Procitano 486 puta

S5 Box