Vijesti iz rubrike Scitech
ponedjeljak, 29 Mart 2021 00:00

Isporuka nosivih uređaja bilježi rast u jeku pandemije

Ocijeni...
(0 glasova)

Analitička kompanija IDC izvještava da je isporuka nosivih uređaja zabilježila rast na 153,5 miliona u posljednjem kvartalu 2020. godine, što predstavlja povećanje od 27,2% u odnosu na isti period godinu dana ranije. Rast na godišnjem nivou je sličan, s ukupnom isporukom od 444,7 miliona uređaja.

Prošle godine, analitičari su počeli da prate i rezultate nove kategorije – uređaja za slušanje (hearable). Kategoriju čine uređaji koji se nose na/u ušima i imaju više funkcija od puke reprodukcije muzike – mogu da pristupaju digitalnim asistentima ili da nude opcije praćenja zdravlja i fitnesa. Međutim, čak i kategorizacija “poboljšanje iskustva zvuka” je dovoljna da se slušalice klasifikuju kao “hearable”.

U svakom slučaju, uređaji za slušanje su najveći dio kategorije nosivih uređaja i čine dvije trećine isporuke. Pametni satovi su na drugom mjestu sa 24,1 procemat, dok su na trećem mjestu pametne narukvice (koje su zabilježit če najveći pad i imaju 11,5% tržišnog učešća).

Apple je i dalje vodeći na tržištu nosivih uređaja, s učešćem od 36,2 procenta. Xiaomi je na drugom mjestu, opet zahvaljujući rastu hearable sektora. Slijedi Samsung sa 8,8 miliona isporučenih uređaja za slušanje, ali i padom u isporuci pametnih satova. Na četvrtom mjestu se nalazi Huawei, koji je zabilježio rast isporuke u Kini, ali i pad na ostalim tržištima.

(Avaz.ba)

Procitano 504 puta

S5 Box