Print this page
četvrtak, 06 Maj 2021 00:00

Nevjerovatno arhitektonsko djelo: Kuća na tri nivoa, sva u staklu, smještena na samoj litici

Ocijeni...
(0 glasova)

Kanadska pokrajina Britanska Kolumbija, koju zapljuskuje Tihi okean, poznata je po ljepoti planinskih masiva i dugoj razuđenoj obali. Sada, nudi još atrakcija, poput ove planinske kuće (eng. mountain house).

Tako se naziva, iako se zapravo, nalazi na litici. Ideja je da impozantna kuća postane jedan od najekskluzivnijih domova na svijetu. Riječ je o imanju u Vankuveru, na tri sprata.

Struktura izgleda kao da su povezani stakleni prolazi koji idu gore, dole i bočno. Kada projekat bude završen, pružat će zapanjujući pogled na dolinu i bit će dom za dvije generacije porodice.

Ovu nevjerovatnu tzv. planinsku kuću dizajnirao je iranski arhitekta Milad Eštijagi iz Teherana. Na odabranoj lokaciji nalaze se četiri stara stabla koja su sačuvana. Dva nivoa su predviđena za stanovanje porodice mlađe generacije i njihovih roditelja, a na trećem nivou se nalazi rekreativni sportski prostor.

Zastakljeni zidovi se pojedinačno preklapaju mehaničkim sistemom kablova kako bi se unutrašnjost transformisala u poluotvorene terase. Imanje će se također pohvaliti bazenom sa staklenim dnom. Milad (27) je specijalizovan za domen održive arhitekture.

Cijena kuće nije poznata, budući da je riječ o naručenom projektu.

(Avaz.ba)

Procitano 435 puta