Vijesti iz rubrike Scitech
ponedjeljak, 24 Maj 2021 00:00

Cijeli grad živi u jednoj zgradi

Ocijeni...
(0 glasova)

Živopisni predjeli ledene Aljaske obično ne podrazumijevaju višespratni kompleks, a pogotovo ne zgradu od 14 spratova u kojoj živi preko 200 ljudi, odnosno svi stalni stanovnici ovog gradića u blizini Enkoridža.

Vitijer je ljeti veoma posjećen i vrvi od ljudi, dok je, preko zime, gotovo potpuno zatvoren. U njemu žive ljudi koji su poslom vezani za željeznicu kojoj i pripada gotovo kompletno zemljište u ovom području.

To je i jedan od razloga zbog kog svi koji ovdje žive, žive u istoj zgradi, ne mogu da kupe zemljište za kuće. Ipak, reklo bi se da stanovnicima ovog gradića život pod istim krovom uopće ne smeta.

- Ovo je mali grad, sve je u jednoj zgradi -  kaže jedna od stanovnica Vitijera.

- Ova zgrada ima 14 spratova, sagrađena je tokom Drugog svjetskog rata, malo liči na hotel, a mi koji ovdje živimo tokom cijele godine u njoj imamo sve što nam treba. Sedmicama ne moramo čak ni da izlazimo iz zgrade. U prizemlju je pošta, gradska uprava, prodavnica u kojoj možemo kupiti sve što nam treba, imamo i kliniku na trećem spratu. To vam je cijeli jedan grad pod istim krovom. Imamo i školu, koja je podzemnim prolazima, tunelima povezana sa zgradom u kojoj živimo. Svi smo kao jedna velika porodica - ispričala je.

(Avaz.ba)

Procitano 548 puta

S5 Box