Print this page
utorak, 25 Maj 2021 00:00

Zbog pandemije frizer počeo šišati besplatno u parku

Ocijeni...
(0 glasova)

Nedugo nakon što je pandemija prošlog proljeća zatvorila New York, Herman Džejms (James) je uzeo svoje makaze  i stvorio si novi identitet - brijača iz Central Parka.

Godinu dana poslije, posla još ima. Taj je 33-godišnjak još jedna atrakcija, ali i jedini frizer u zelenim plućima Manhattana, poznatog po muzici, disko rolerima i pticama.

Svoj je "salon", tačnije jedan sklopivi stol, smjestio pod sjenicu od drva i lišća.

Džejms je besplatno šišanje u parku počeo nuditi još u maju 2020. godine nakon što su zbog pandemije zatvoreni svi njujorški saloni, uključujući i onaj u kojemu je radio. Nadao se da će na taj način svojim sugrađanima podići duh u teška vremena i bio je uvjeren da će mu zahvalnost iskazati donacijama.

Mušterije mu obično doniraju tipičnu cijenu šišanja.

- Izložio sam pribor i natpis i čekao da vidim kako će ljudi reagirati. Prvi je došao i sjeo nakon deset minuta. Vrlo brzo su počeli stizati i drugi. Bio je to već 90. dan pandemije i svima je trebalo šišanje - ističe on.

Čuvari parka su isprva bili zbunjeni, no dopustili su mu da ostane. - Niko prije nije napravio ništa slično. Nije bilo prijava ni dozvola. Nisu baš znali što bi sa mnom - prisjeća se.

Na vrhuncu karantina imao je 20 do 25 šišanja dnevno. Danas ih je 10 do 15. Premda su frizerski saloni u međuvremenu otvoreni, Džejms se ne namjerava vratiti u onaj u kojemu je ranije radio.

(Avaz.ba)

Procitano 507 puta