Vijesti iz rubrike Scitech
srijeda, 02 Juni 2021 00:00

Amazon zaposlenicima ponudio “sobu za plakanje”

Ocijeni...
(0 glasova)

Amazonov pokušaj da pomogne svojim zaposlenicima naišao je na brojne kritike te je njihova kabina za meditaciju na internetu prozvana sobom za plakanje i ormarom očaja. 

Amazon je jedna od najvećih kompanija na svijetu čija tržišna vrijednost iznosi više od 1,6 biliona dolara, no dok se Bezosova firma može pohvaliti odličnim poslovnim rezultatima, jedna od stvari zbog kojih je često bila kritizirana su radni uslovi. Rigorozne norme koje je teško ispuniti, kratke pauze za odmor i odlazak na WC, česte ozljede na radu, pritužbe dostavljača da moraju urinirati u boce, samo su neke od stvari na koje se zaposlenici godinama žale. 

Umjesto ispunjavanja zahtjeva radnika poput dužih pauza ili većeg broja WC-a, neko u Amazonu odlučio je radnicima pomoći na prilično neobičan nači- postavljanjem kabina poput telefonskih govornica nazvanih AmaZen u kojima bi se zaposlenici mogli zatvoriti i “fokusirati na svoje mentalno dobrostanje”. Unutra se, naime, nalazi interaktivni kiosk u kojem će zaposlenici moći gledati videozapise o mentalnom zdravlju i meditaciji koji bi im trebali pomoći da se opuste i smire. 

Pored svih spomenutih problema i kritika, teško je da bi nekakva mala kabina u kojoj se prikazuju videozapisi mogla pomoći poboljšanju mentalnog zdravlja preopterećenih zaposlenika. Ne treba niti napominjati da je ovaj Amazonov potez naišao na brojne kritike zaposlenika. Neki od tih komentara nisu za mlađe od 18. godina, dok su oni malo pristojniji tu kabinu opisali izrazima poput “soba za plakanje” i “ormar očaja”, a neki su se zapitali zašto taj novac nisu mogli uložiti u nešto korisnije – poput dodatnih i prijeko potrebnih toaleta. 

(Avaz.ba)

Procitano 409 puta

S5 Box