Print this page
petak, 04 Juni 2021 00:00

Američki izumitelj i industrijalac Henri Ford provozao se na "kvadriciklu"

Ocijeni...
(0 glasova)

Danas je petak, 4. juni, 2021. godine. Godine 1973. francuski pronalazači braća Etjen i Žozef Mongolfje prvi put su javno demonstrirali letenje balonom punjenim zagrijanim vazduhom.1831. - Belgijski Kongres proglasio je princa Leopolda iz dinastije Saks-Koburg za prvog monarha nezavisne Belgije.

1859. - Francuska vojska pod komandom Napoleona III je porazila austrijsku vojsku u bici kod Mađente.1896. Američki izumitelj i industrijalac Henri Ford provozao se na "kvadriciklu". Bio je među prvima koji su uveli masovnu proizvodnju velikom broju ljudi dostupnih automobila na pokretnoj traci. To ostvarenje nije samo značilo revoluciju industrijske proizvodnje, već je imalo i velik utjecaj na modernu kulturu tako da mnogi društveni teoretičari to razdoblje ekonomske i društvene povijesti nazivaju "fordizam".

1920. -U dvorcu Trijanon kod Pariza sile Antante su posle prvog svetskog rata potpisale sa Mađarskom Trijanonski mirovni ugovor.1944. Rim oslobođen od fašističke okupacije. Glavni zapovjednik Vhrmahta u Italiji, Albert Keselring, naredbom je povukao svoje jedinice. U grad je ušla američka 1. oklopna divizija.

1946. General Huan Peron izabran je za predsednika Argentine.

1975. Rođena Anđelina Džoli, američka filmska i televizijska glumica, reditelj, manekenka i ambasador dobre volje Visokog komesarijata UN za izbjeglice. Proslavila se krajem 90-ih godina 20. veka glumeći akcionu junakinju Laru Kroft.

1986. Pred američkim sudom osuđen Džonatan Polard radi špijunaže u korist Izraela. Radio je za izraelski Mosad.

1989. Na prvim višepartijskim izborima u Poljskoj, nakon skoro 50 godina, opoziciona koalicija i alternativni sindikalni pokret "Solidarnost" nadmoćno su pobedili vladajuće komuniste, što je označilo kraj komunizma i sovjetske prevlasti u Poljskoj.

1996. Evropska raketa "Ariane 5" eksplodirala je 40 sekundi poslije lansiranja.

2003. Na izborima u Togou predsednik Gnasingbe Ejadema, osvojio je novi petogodišnji mandat.

(Avaz.ba)

Procitano 587 puta