Print this page
ponedjeljak, 05 Juli 2021 00:00

Maskov svemirski internet uskoro stiže i u najzabačenije dijelove planete

Ocijeni...
(0 glasova)

Usluga širokopojasnog satelitskog interneta sistema Starlink, koja bi i najzabačenijim dijelovima svijeta, osim na polovima, trebalo da donese internet signal, bit će dostupna već od avgusta ove godine.

Kompanija SpaceX Elona Maska (Musk) do sada je lansirala više od 1.700 satelita Starlink sistama, koga je sam Mask, na Mobile World Congressu koji se održava u Barseloni, okarakterisao kao "nešto između 5G mreže i širokopojasnog interneta".

Glavna odlika Starlinka je činjenica da se njegovi sateliti nalaze na manjim visinama od klasičnih telekomunikacionih satelita, što im omogućava brži prijenos podataka i manju latenciju, koja bi u budućnosti trebalo da bude manja od 20 milisekundi.

Ovaj satelitski internet trenutno ima propusnu moć od oko 30 terabajta u sekundi. U SAD već ima oko 70.000 aktivnih korisnika, koji za korišćtnje te usluge plaćaju oko 500 dolara. Maskove ambicije su da u narednih godinu dana Starlink dobije bar pola miliona korisnika.

Kada je o cijeni usluge u ostalim dijelovima svijeta riječ, ona će bar u početku biti slična kao u Americi. Cilj Starlinka je da ona u narednim godinama bude smanjena na 250 dolara, kako usluga mogla da bude što dostupnija korisnicima širom svijeta.

Očekuje se i da će Starlink privući i komercijalne korisnike, kao što su telekomunikacioni operateri koji imaju problema da signalom pokriju slabo naseljena mjesta.

Elon Mask se nada da će ukupan broj Starlink satelita do 2026. godine dostići 12.000 i kaže da će iznos uloženog novca u cijeli projekt biti između 5 i 10 milijardi dolara, prije nego što projekt postane profitabilan.

(Avaz.ba)

Procitano 407 puta