Vijesti iz rubrike Scitech
četvrtak, 30 Septembar 2021 00:00

Umjetnička djela na poljima riže u Japanu

Ocijeni...
(0 glasova)

Stanovnici sela Inakadate na sjeveru Japana pronašli su način da privuku pažnju turista prema svom domu. Oni, naime, svake godine od 1993. na lokalnim poljima riže prave svojevrsna umjetnička djela.

Ona se zovu „tambo āto“ i nastaju tako što se na polju zasade različite sorte pirinča, tako da formiraju ljudske figure i druge oblike. Na ljeto, kada riža dovoljno izraste, data umjetnička djela se mogu razaznati kada se gledaju sa visine.

Djela najčešće prikazuju motive iz japanskog folklora, popularne kulture ove zemlje, ali i čuvene kadrove iz holivudskih filmova kao što su Prohujalo sa vihorom, Ratovi zvijezda i Praznik u Rimu. Njih dizajnira Acuši Jamamoto, bivši profesor u lokalnoj srednjoj školi, najčešće godinu dana prije nego što će ljudi biti u prilici da ih vide na polju.

On na svom kompjuteru pravi nacrte dizajna, tako što prvo izabere fotografiju ili grafiku koja će činiti osnovu djela, a onda je modifikuje izbacivanjem suvišnih detalja i smanjenjem broja boja na sedam. Nakon toga, oko 1.300 dobrovoljaca aranžira sadnice riže po Acušijevim instrukcijama.

Završeni „tambo āto“ moguće je vidjeti od sredine juna do početka oktobra, ali njegovi kreatori preporučuju da to uradite u julu, kada njegove boje najbolje izgledaju. Polje se može posmatrati sa osmatračnice u njegovoj blizini.

(Avaz.ba)

Procitano 1650 puta

S5 Box