Vijesti iz rubrike Zdravlje
nedjelja, 12 Mart 2017 00:00

Zašto se češemo?

Ocijeni...
(0 glasova)

doktor6Svrab kože može da ukaže na određene poremećaje u organizmu ili bolesti, nekad je pokazatelj rada imunog sistema u telu i može da se ispolji kao mehanizam obrane. Poslednji uzrok svraba kože koji bi nekome pao na pamet jeste i najčešći, a to je genetika, smatraju britanski stručnjaci.

Naime, mogućnost dobijanja osipa i svraba kože zavisi od količine kolagena koji osoba ima u koži, a nju određuju lične genetske predispozicije. Prvo što stručnjacima pada na pamet kad nas svrbi određeni deo tela jeste ubod nekog insekta ili pauka, jer se na ubodenom mestu često javlja svrab koji je u tom slučaju telesni mehanizam obrane tela od uboda.

Stručnjaci ukazuju da, ako se osoba počeše po tom mestu, podstiče cirkulaciju krvi i tako omogućava veći priliv odbrambenih ćelija u krvi na to mesto. Kod mnogih ljudi se u stresnim situacijama pojavljuje svrab koji ne mora da bude lokalizovan na jednom mestu, već se može kretati po celom telu, a psihološki uzrokovan se smanjuje i povećava zavisno od nivoa stresa.

Svrab prati i suvu kožu, što je izraženo u hladnim, zimskim mesecima, iako može biti i posledica ekstremno visokih temperatura tokom leta, kada kožu treba što više vlažiti. Koža je, takođe, posebno podložna raznim alergijskim reakcijama, tako da svrab može biti posledica raznih hemikalija iz kozmetičkih preparata, sastava odeće koja se nosi i hrane koja se jede, a na koju je osoba alergična.

Takođe, svrab može biti i reakcija na razne bolesti, među kojima su ovčje boginje, psorijaza ili dermatitis, a mnogo ozbiljniji uzrok su bolesti unutrašnjih organa jetre, bubrega, štitne žlezde.

Stručnjaci savetuju da, ako svrab traje duže od dve sedmice, treba posetiti doktora da bi se otkrio uzrok svraba i da bi se, ako je potrebno, dobila odgovarajuća terapija.

(Novosti)

Procitano 1705 puta

S5 Box