Vijesti iz rubrike Zdravlje
ponedjeljak, 01 Maj 2017 00:00

Hrana iz vlastite kuhinje je mnogo zdravija od kupljene

Ocijeni...
(1 glasova)

kuhinjaPosljednje naučno istraživanje pokazalo je kako je domaća kuhinja uz upotrebu zdravih namirnica najbolja za očuvanje zdravlja čovjeka.

Vođa naučnog tima sa Univerziteta u Oregonu (OSU) Aripta Tiwari izjavio je kako je u javnosti uvriježeno pogrešno mišljenja da bolji socioekonomski status i više novca znače i bolje zdravlje ljudi, a da je posljednja studija tog tima i potvrdila da zdravlje ne donose skupe namirnice, već dobro odabrane i svježe spremljene.

I izvještaju koji je u cijelosti objavljen u časopisu “American Journal od Preventive Medicine“ se navodi kako su stare bake bile upravu kada su insistirale da se večera prakticira u kućnoj i porodičnoj atmosferi i da se jedu domaća kuhana jela, jer je posljednja studija i potvrdila da je ta praksa mnogo bolja za zdravlje čovjeka od prakse izlaska na večere u restorane.

Istraživači su pratili prehrambene navike 400 odraslih osoba iz Seattlea i Washingtona i došli do zaključka da češća konzumacija jela iz kuhinje povećava indeks kvalitete ishrane i boljeg zdravlja ljudi.

Ističući kako žene koje rade nemaju vremena kuhati hranu i da to dovodi do sve većeg procenta ljudi koji kupuju gotovu hranu, Tiwari je apelirao na vlasti da razmotre te činjenice i naprave potrebne reforme kako bi se porodice zdravije hranile iz vlastite kuhinje.

 

(Vijesti.ba / AA)

Procitano 1551 puta

S5 Box