Vijesti iz rubrike Zdravlje
utorak, 02 Maj 2017 00:00

Bacite cjediljku

Ocijeni...
(1 glasova)

sok3Doktorka Heder Feris sa Virdžinijskog univerziteta u Šarlotsvilu navodi da je sve veći broj pacijenata koji zbog prekomernog ispijanja sveže ceđenih sokova imaju povišen nivo insulina u krvi.
"Došla nam je pacijentkinja kojoj je diganostikovan dijabetes, i koju je dijagnoza prilično iznenadila. Oduvek je bila gojazna i bilo je slučajeva obolelih od dijabetesa u njenoj porodici, pa je vodila računa o istrani i mislila da se zdravo hrani. Jedna od navika koju je navela kao zdravu bilo je konzumiranje sveže ceđenih sokova", kaže Feris.

"Odmah smo joj rekli da prekine sa tom praksom. Izašla je iz ordinacije sa izrazom sumnje na svom licu, ali je ipak poslušala naš savet. Kada je posle tri meseca došla na kontrolu. nivo šećera u njenoj krvi bio je stabilizovan", dodaje doktorka.

Feris i njene kolege Elvira Izganajtis i Florens Braun ističu da ovakvi slučajevi nisu retki i da ljudi ne shvataju da sveže ceđen sok sadrži veliku količinu šećera.

Na prvi pogled, logično je misliti da su sokovi zdravi – ako je cela voćka zdrava, a sok dobijamo iz voćke, onda je i sok zdrav.

Ali, ceđenjem se odstranjuju neki od najzdravijih delova voća, poput kore jabuke, semenki malina i unutrašnjih membrana koje odvajaju režnjeve pomorandže. Upravo u njima se nalazi najveći deo vlakana, antioksidanasa, fitonutirjenata, vitamina i minerala.

Vlakna su, između ostalog, zaslužna za održanje osećaja sitosti i sporiju apsorpciju šećera iz hrane. Kada pijemo kalorije umesto da ih pojedemo, do našeg mozga ne stiže poruka da smo siti, uprkos tome što smo uneli više kalorija nego da smo pojeli jednu voćku. Dok jedna pomorandža u proseku sadrži 50-70 kalorija, časa sveže ceđenog soka od pomorandže ima čak 110 kalorija. Takođe ‘skače’ nivo isulina, a ukoliko se desi da naše telo više ne može da se izbori sa naglim porastom, dolazi do pojave dijabetesa tipa 2.

Kako rešiti ovaj problem?

Prepoznati sok kao ono što jeste – kao poslasticu. Mesto mu nije za doručkom na stolu, niti u teretani.

Dalje, trebalo bi ograničiti količinu soka koju dajemo deci. Umesto toga, možete im skuvati čaj u koji niste dodali šećera, povremeno dati malu količinu nezašećerene limunade ili malo mleka.

(B 92)

Procitano 1764 puta

S5 Box