Vijesti iz svijeta
četvrtak, 22 April 2021 00:00

Guterres: Nesmotreno pljačkamo Zemljine resurse

Ocijeni...
(0 glasova)

klima1Čelnik UN-a je na Dan planete Zemlje pozvao svijet na pomirenje s prirodom.

Povodom Dana planete Zemlje, generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres pozvao je svijet na posvećenost obnavljanju planete i uspostavljanju mira s prirodom.

Guterres je u video poruci poručio da je planeta na “prijelomnoj tački, a čovječanstvo i dalje zlostavlja prirodni svijet.”

„Nesmotreno pljačkamo Zemljine resurse, iscrpljujemo njen divlji svijet i tretiramo zrak, kopno i mora kao deponije. Ključni ekosistemi i prehrambeni lanci gurnuti su na ivicu kolapsa. Moramo okončati naš rat protiv prirode”, izjavio je čelnik UN-a.

Generalni sekretar UN-a poručio je da okončavanje rata poziva na “hrabru klimatsku akciju” kako bi se ograničio porast globalne temperature na 1,5 stepeni Celzija.

‘Naš jedini dom’

Dodao je da su također neophodni jači koraci za zaštitu biološke raznolikosti i smanjenje zagađenja i otpada.

Uvjeren je da ovi koraci ne samo da će zaštiti “naš jedini dom”, već će otvoriti i milione novih radnih mjesta.

“Oporavak od pandemije COVID-19 prilika je da svijet stavimo na čistiiji, zeleniji i održiviji put. Na Međunarodni dan majke Zemlje posvetimo se našoj planeti i uspostavimo mir s prirodom”, poručio je Guterres, prenijela je Anadolija.

Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila. Ovogodišnja tema je “Obnovimo našu Zemlju” , a usredotočuje se na prirodne procese, nove zelene tehnologije i inovativna razmišljanja koja mogu obnoviti svjetske ekosisteme.

(Agencije)

Procitano 479 puta

S5 Box