Vijesti iz svijeta
utorak, 25 Maj 2021 00:00

Ubijeno 14 osoba u napadu u Peruu

Ocijeni...
(0 glasova)

juznaamerika1Najmanje četrnaest osoba ubijeno je u napadu koji je izvela peruanska komunistička organizacija Sjajni put u okolini grada San Miguel del Ene, području Perua koje je poznato po djelovanju brojnih narko grupa koje kontroliraju ovaj dio države.

Stravični zločin dogodio se samo nekoliko sedmica prije predsjedničkih izbora u ovoj državi, a mediji prenose kako masakr predstavlja jedan od najgorih zločina u posljednjih nekoliko desetljeća na području Perua.

Vlasti Perua su za ovaj napad okrivile pripadnike Komunističke partije Perua - Sjajni put, maoističku pobunjeničku skupinu koja je vodila sukobe protiv vlasti tokom osamdesetih godina za vrijeme vladavine autoritarnog vođe Alberta Fujimorija.

Lokalni mediji su prenijeli informacije kako je policija na tijelima pamflete na kojima stoji potpis ove grupe komunista.

"Vraćamo se nečemu što smo mislili da smo savladali. Većina u Peruu misli da Sjajni put više ne postoji. Međutim, ova tragedija pokazuje da to nije slučaj", rekao je Pedro Yaranga, peruanski savjetnik za sigurnost.

Masakr koji je potresao Peru dogodio se u području oko grada San Miguel del Enea, slabo naseljenog područja u središnjem dijelu Perua koje je poznato po proizvodnji i trgovini kokaina te se smatra jednim od posljednjih središta komunističkih organizacija u Peruu.

Stravični događaj bi prema pisanju peruanskih medija mogao bi izazvati dodatne napetosti između stanovnika Perua samo dvije sedmice prije izbora na kojima će građani odlučivati između desno orijentirane političarke Keiko Fujimori te ljevičara Pedra Castilla.

Brojni analitičari su mišljenja kako bi sigurnosna situacija u Peruu mogla biti znatno više ugrožena ukoliko pobjedu na izborima odnese Fujimori. Pobjeda ove političarke vjerovatno bi izazvala dodatni revolt komunističkih frakcija u državi što bi u budućnosti moglo dovesti do intenzivnijih napada ove organizacije na stanovnike Perua.

Historija sukoba između komunističke organizacije Sjajni put i peruanskih vlasti seže još u osamdesete godine prošlog stoljeća. Pobuna koju je tada predvodio maoistički lider Abimael Guzman dovela je do sukoba u kojem je živote izgubilo najmanje 69.000 građana.

Iako je Guzman tokom devedesetih godina naredio ovoj grupi da prestane s oružanim napadima, grupa pobunjenika je do danas nastavila s napadima na stanovništvo najčešće u centralnim dijelovima države gdje se nalaze središta ove organizacije.

(klix.ba)

Procitano 360 puta

S5 Box